親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問未滿11歲的小朋友已經有兒童身份證, 如果要返澳門

我知宜家小朋友去澳門或大陸要用回港證...
宜家返大陸可以用passport過關取代回港證...
但澳門好似唔得...
有無人試過帶小朋友用無一粒星的身份證+香港特區護照代替回港證過澳門關架..

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 請問未滿11歲的小朋友已經有兒童身份證, 如果要返澳門

有另外topic講緊,你睇睇~

CLICK HERE

子爵府

Re: 請問未滿11歲的小朋友已經有兒童身份證, 如果要返澳門

子爵府

子爵府

h5199

我試咼, 身份證+passport冇問題

複式洋房

另外你所指的passport, 是否香港特區護照??

男爵府

所謂passport,BNO 和香港特區護照都ok,我個女就用 BNO + 冇相身份證 過澳門,如果你BB冇BNO,用香港特區護照 + 冇相身份證 都係一樣 希望你
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

有無人證實可以帶小朋友用無一粒星無相的身份證+香港特區護照代替回港證過澳門關架..

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我上面比你 click 果條 link 入面咪有講囉~
我自己前年同舊年都試過,有其他媽咪都去過好多次! :-P
係香港身分證就得架喇,無話咩一唔一粒星架~

h5199 寫道:
有無人證實可以帶小朋友用無一粒星無相的身份證+香港特區護照代替回港證過澳門關架..

男爵府

h5199 :

我見到你post出來係智能身份証添,我個女9歲,用緊舊
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

香港身份證要有 '***', '*','R' 代號先過到澳門架.
小朋友張身份證冇星又冇相, 用香港特區護照只能持機票過境. 另外個topic 只係話 ID card+passport 可以過澳門, 無話用 ID card + 香港特區護照 得唔得.

男爵府

h5199

香港身份證要有 '***', '*','R' 代號先過到澳門架.

-->-- 請問你係邊度聽到呢個講法啊?我就未聽過了

小朋友張身份證冇星又冇相, 用香港特區護照只能持機票過境. 另外個topic 只係話 ID card+passport 可以過澳門, 無話用 ID card + 香港特區護照 得唔得.

-->-- 我有見過其他小朋友用香港特區護照過澳門啊,又過到啊,我遲D都會同個女申請特區護照添~~因為BNO太貴了,加上如果在外地有起事上來,我都會去中國領事館啦
h5199 寫道:

版主

ID card+passport 咪即係 ID card + 香港特區護照

我地一直講既passport通常係指特區護照

就係因為11歲以下既小朋友身分證無相,所以咪要帶埋本特區護照囉,護照上面有相,用黎核對小朋友個樣麻~

放心,帶ID card及特區護照可以去澳門架喇! 我過去兩年暑期都係咁帶兩個仔女去澳門,一d問題都無~

h5199 寫道:

複式洋房

呢度有講, 香港身份證要有 '***', '*','R' 代號, 香港永久性居民身份證或回港證先過到澳門架.

我有見過其他小朋友用香港特區護照過澳門啊,又過到啊,我遲D都會同個女申請特區護照添~~因為BNO太貴了,加上如果在外地有起事上來,我都會去中國領事館啦

原來如此, 謝謝你的幫忙.

男爵府

h5199 :

ID card + passport (特區護照 或 BNO ) -- ok 啦

放心去玩啦,玩得開心D啦 ~~

男爵府

男爵府

我個女由2歲開始都係用身份証(仲要係舊款) + 香港特區護照出入境都冇問題, 去過大陸, 澳門, 日本等, 從來都冇申請過回港証 :-P

別墅

maggkiki,
咁你個女去大陸都要帶回鄉咭先可以入境喎!
你用身份証 + 香港特區護照可以返大陸??

maggkiki 寫道:
我個女由2歲開始都係用身份証(仲要係舊款) + 香港特區護照出入境都冇問題, 去過大陸, 澳門, 日本等, 從來都冇申請過回港証 :-P
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

版主

我搭句咀.....
我諗意思係-> 用身份証+特區護照出入香港關,用回鄉卡出入大陸關~

學勤咪咪 寫道:
maggkiki,

男爵府

全對, 唔該晒小草

小草 寫道:
我搭句咀.....
我諗意思係-> 用身份証+特區護照出入香港關,用回鄉卡出入大陸關~

[quote]學勤咪咪 寫道:
maggkiki,
[/quote]

首頁

尾頁

跳至