美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

茶籽粉 ... 有無人用來洗頭?
效果點呀 ?
有無好推介啊 ?

Thanks.

人生是無常 .. 對人, 對事唔好太執著.
將時間用在值得的人, 值得的事上.
活在當下, 珍惜當下.

大宅

回覆:LingLing2008 的帖子

我用過好滑,係厠所洗手盤開水洗頭,我又長頭髮,所以有D麻烦!放棄了!

LingLing2008  kidicksonki, 謝謝你的回應.  發表於 12-11-29 12:50

大宅

我總是在想,它會堵塞排水

男爵府

我有用
每年換季時頭皮變得好敏感
今年出現好多大塊頭皮 剛洗完頭都係咁
本來想要去買去頭皮洗髮 想起茶籽粉可以洗就試試看

用過1次後 就沒出現大塊頭皮了 但還是有少少小的頭皮
但第一次使用沖完頭之後頭髮真係好乾喔
用過幾次後頭皮改善很多
很清爽 頭皮也沒有出現紅疹了
現在剛沖完的頭髮也比較軟了

我的用法是用茶仔粉洗頭皮 後用盆水浸
讓上半部附著的茶仔粉順便洗下面的頭髮
這樣下面也使用到茶仔粉了 而且大部分的粉都會掉入盆裡
盆水沖入馬桶 以上2次 最後再沖乾淨頭皮頭髮

再用一盆醋水浸頭髮頭皮 潤ㄧ下
最後再盆水滴入1-2滴茶仔油 將下半部頭髮浸入
最後稍沖一下水

雖然損壞的髮質沒辦法恢復 但的確改善很多
最高興的是頭皮不再紅癢 也沒出現令人尷尬的大塊頭皮了

以上是我這一個月的使用經驗 給你參考一下
我覺得茶仔粉真的是皮膚易敏感人的好幫手
外面洗碗精化學成分多 自從改用茶仔粉後幾個月
以前手指繃.刺.痛的感覺都沒了 所以我現在都會屯幾包起來放家裡

大宅

回覆 minisui 的帖子

minisui

首先謝謝你的回應.

我有脫髮 及 頭髮很幼細, 很乾的問題.
9月中起 , 用了一隻含茶籽的洗頭水, 護髲素及 再生精華素.
(希望改善脫髮 及 頭髮能粗壯D)
現時脫髮依然, 頭髮較前順滑了, 但仍然乾 .

我想買 茶籽護髮油 ... 在洗髮後 ... 當修護用.

minisui, 請問茶籽粉你在那裡買呀 ? 價錢多少 ?
可否 用 私人訊息 給我呀.

Thanks so much.

活在當下, 珍惜當下.

珍珠宮

畀面勳章

我不懂洗,我是中頭髮的
用了幾日,個頭又痕又臭
诜不到髮根

禁止訪問

回覆:茶籽粉 ... 有無人用來洗頭

大宅

我睇完呢個post, 琴晚走左去買茶籽粉, 即刻試用
洗時感覺好似用緊沙粉咁, 但沖完水出黎, 頭髮又幾柔順喎 (我冇用護髮素or搽油)
我o係綠盈坊買, $32 好似1kg我用兩湯匙加水, o係碗到溝到糊仔咁先用, 陣味好似花生糊....

男爵府

我爸爸都有用, 不過我係買人地天然自製茶籽洗頭水. 方便D, 但貴.

男爵府

我好多年前用過,要自己中碎果啲,勁唔方便,放棄左

大宅

回覆 fracfrac_baby 的帖子

fracfrac_baby

天然自製茶籽洗頭水 .... 請問那裡買? 多少錢 ?

可否 用私人傳訊 給我資料呀 ?

活在當下, 珍惜當下.

男爵府

LingLing2008 發表於 12-11-30 15:37
回覆 fracfrac_baby 的帖子

fracfrac_baby

我上網同D媽媽買, 佢地自家製,
都唔平, 100ml 都要成$9X支.
講明先, 我同佢除了買野之外, 我同佢係唔熟的.
如果你覺得無問暊, 我PM佢D INFO 比你.

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:wongcccc 的帖子

有些藥房有買,一盒$1X(有3包)寫明洗頭用,用熱用沖開,好易用。

男爵府

97193523 發表於 12-11-30 10:45
我睇完呢個post, 琴晚走左去買茶籽粉, 即刻試用
洗時感覺好似用緊沙粉咁, 但沖完水出黎, 頭髮又幾柔順喎 ( ...

哈~~我現在洗完頭 也覺得頭都是醋味跟花生糊味
不過因為我之後還會用順髮液.免沖洗護髮乳
香味會蓋過去
只要不貼近鼻子聞是聞不到的
幾次就習慣了
我有的在綠盈坊買的 有的在台灣里仁(香港悅憶軒)買的

各位JM茶仔粉的功效與使用方法我是參考這個網頁的 http://theeden.net/2.html
但是覺得有點貴(因為是有機) 所以我沒買過這個網頁的產品 不知好不好用
貼上來僅是有茶仔粉的資訊可以給大家參考而已
大家可以看一下

至於脫髮問題
我曾經聽過有人用avalon的Vita-B洗髮精
說對脫髮.強健毛囊也不錯用

其實只要是使用天然少化學藥劑的產品
頭皮應該都可以比較健康吧~~不過$$要花比較多就是了
所以希望找到天然又平價的東西能長期使用
我自己也是正在試驗中 現在才用茶仔粉洗頭一個月而已
現在發現用吹風機吹乾好像會將茶仔粉+醋+茶仔油的功效打折扣
所以只好自然乾 不知道能不能這樣熬過整個冬天

首頁