母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問用緊tommee tippee暖奶器的媽咪, 你們是用1 / 2 / 3那個度數來座人奶?

大宅

回覆:TT暖奶器

用三度暖雪奶,6 分鐘即拎奶出黎比B食~ 當時水温唔會好高,轉番去1 度~ 如果佢食到咁上下要掃風就放番入暖奶器內~
其實佢說明書有寫用3 度加熱~

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

用3度暖到5mins轉1 or 2 度. 因說明書話最高去到75度, 驚放3度太耐, 會變75度水.

大宅

Babybabyhopes 發表於 13-1-2 05:38
用三度暖雪奶,6 分鐘即拎奶出黎比B食~ 當時水温唔會好高,轉番去1 度~ 如果佢食到咁上下要掃風就放番入暖 ...

因為人奶唔可以用高過60度水浸, 所以我唔知係咪用3

驚會係75度水, 咁就慘

大宅

引用:用3度暖到5mins轉1+or+2+度.+因說明書話最

原帖由 billbillmi 於 13-01-02 發表
用3度暖到5mins轉1 or 2 度. 因說明書話最高去到75度, 驚放3度太耐, 會變75度水.

...
係呀, 要set 個timer 隔離,一響即拎起!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Babybabyhopes 的帖子

我都有set timer

大宅

引用:我都有set+timer

原帖由 billbillmi 於 13-01-02 發表
我都有set timer

大宅

其實暖人奶唔應該用三度,太熱,你地有冇用手摸過啲水,係勁熱架,暖人奶係應該用2度暖架,係就係等耐啲,但係啲抗體唔會因為過熱而破壞晒

大宅

ptigger 發表於 13-1-2 18:20
其實暖人奶唔應該用三度,太熱,你地有冇用手摸過啲水,係勁熱架,暖人奶係應該用2度暖架,係就係等耐啲, ...

我剛才試過用3, 都幾熱吓, 我都驚驚地, 唔知會唔會破壞左D抗體

子爵府

我用1-2度之間jar. 怕太熱.

大宅

ptigger 發表於 13-1-2 18:20
其實暖人奶唔應該用三度,太熱,你地有冇用手摸過啲水,係勁熱架,暖人奶係應該用2度暖架,係就係等耐啲, ...

請問你用2要座幾耐?

大宅

joetreemo 發表於 13-1-2 19:15

請問你座幾耐呀?

joetreemo  十分鐘以上,我覺得1-2之間個温度長浸住支奶都唔會過熱。當然不可長浸。  發表於 13-1-2 23:36

大宅

引用:我用1-2度之間jar.+怕太熱.

原帖由 joetreemo 於 13-01-02 發表
1-2 度,坐幾耐?

joetreemo  十分鐘以上,我覺得1-2之間個温度長浸住支奶都唔會過熱。當然不可長浸。  發表於 13-1-2 23:36

大宅

畀面勳章

我一定用這個度數,set定比工人,永遠是40度,不怕太熱!座雪奶約10分鐘!

大宅

引用:其實暖人奶唔應該用三度,太熱,你地有冇用

原帖由 ptigger 於 13-01-02 發表
有試過架!只要部機未開過,水係好凍(而家咁既天氣既室温水)開3度,6分鐘,成隻手指放晒落水到都得!但再過一兩分鐘已經勁熱,我係一響鐘即拎~ 之前天氣暖少少就四分鐘!咁你諗下水升温都要時間,5~6分鐘係真係未係好熱,當然水唔可以少,放樽入去,水位要低過暖奶器既邊1 cm
~ 不過人人落水量唔同會有影響就真!
大家自己試多幾次就可揾到最短時間座奶又低過60 度水温~ 加油!
奶開始座又要一個鐘內食,我仔仔食樽成半個鐘,唔可以座定等佢醒先食~

大宅

引用:我一定用這個度數,set定比工人,永遠是40

原帖由 honeylouie 於 13-01-02 發表
我一定用這個度數,set定比工人,永遠是40度,不怕太熱!座雪奶約10分鐘!

...
十分鐘真係得?我聽日試下!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+honeylouie+於+13-01-02+發表

原帖由 Babybabyhopes 於 13-01-02 發表
十分鐘真係得?我聽日試下!
不過部機好神奇,有時好耐都上唔到40度,我係插住支食物溫度計係水。
你想快d就一開始放暖水入機。
我不會用60度座奶,因太熱,人體體溫都是38左右,所以我比b食40度奶奶!

大宅

引用:Quote:原帖由+Babybabyhopes+於+13-01-02+

原帖由 honeylouie 於 13-01-03 發表
不過部機好神奇,有時好耐都上唔到40度,我係插住支食物溫度計係水。
你想快d就一開始放暖水入機。
我不會 ...
你誤會我喇,用少過60 度水座係唔希望破壞抗體、營養,座5~6分鐘支奶只由凍去微暖,有排未到60度~
部機說明書話1, 2 度係保温用,唔係暖奶用,所以如果一開機set 1 度,咁部機會好耐先到三四十度,同埋想用三四十度水座到支奶三四十度要用既時間比較長~除非部機一早開左~ 最麻煩係部野條電線連住倒水好煩 想次次換暖水或次次入同樣温度既暖水亦難~
但你個方法的確係安全~

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+honeylouie+於+13-01-03+發表

原帖由 Babybabyhopes 於 13-01-03 發表
你誤會我喇,用少過60 度水座係唔希望破壞抗體、營養,座5~6分鐘支奶只由凍去微暖,有排未到60度~
部機說 ...
yes!部野連住電線真係好差煩!
我不是用TT奶樽,內面個兜又唔知有咩用!
我工人是菲菲,對冷暖感覺好弱,我信不過她靠手背試奶。
有時自己也不可靠,插住溫度計最穩陣。
我b係set好5個時間食奶的,所以姐姐可以因住時間暖奶和等我泵新鮮奶!

大宅

引用:Quote:原帖由+Babybabyhopes+於+13-01-03+

原帖由 honeylouie 於 13-01-03 發表
yes!部野連住電線真係好差煩!
我不是用TT奶樽,內面個兜又唔知有咩用!
我工人是菲菲,對冷暖感覺好弱,我 ...
我平時全埋身,下個月返工而家每日比一餐樽佢食!但佢食慣埋身唔駛等,次次座奶都喊到顛,所以好鬼煩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊