跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

急:請問元朗邊個醫生睇咳好架

求下各位幫幫忙,我大女咳左成個禮拜,好辛苦,心都痛埋,最慘係一訓覺咳得特別利害,有時仲咳到嘔,我好驚佢再咁咳落去會變哮喘,希望大家介紹個好醫生俾我,唔該晒各位~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

男爵府

Re: 急:請問元朗邊個醫生睇咳好架

同我小朋友之前的情況完全一樣, 咳了幾個月都唔好, 又係一瞓覺半個鐘後, 就咳, 之後仲嘔, 最後去睇利知行先好番.

子爵府

聽人講食猴"早"散/末醫咳幾好,上次我BB咳,我都買o左散佢食,食o左3日就冇咳喇,我o係余仁生買,散$26一樽,末就要$100一樽,要睇情況決定食邊隻,你可以試下,因為我唔想俾BB食咳水,所以買俾佢食。

大宅

我個女上年都係咁, 起麻咳了半年, 但就冇嘔! 睇了好多西醫都唔得, 結果睇利知行, 初初都ok, 但次次去度都話我個女是初期哮喘, 比埋好多醫喘及防喘藥比我個女吃, 初初都好擔心, 又要我個女聞氣, 醫藥費好貴, 又食唔好, 於是看中醫, 食了差不多有40次, 斷了尾.
自從這次,我再冇去看利知行, 我個女一咳,一有病,我帶她去看黃國榮都ok, 初初去看黃國榮,話比佢知我個女好易咳,一咳就好耐, 仲同佢講我睇過利知行, 食過d防喘藥, 黃醫生同我講, 利知行是成人呼吸系統, 小朋友應該看兒科, 仲話我個女唔算哮喘.
其實利知行係一個好醫生, 好有耐性, 又唔會亂開礦生素, 但可能我個女唔係太match佢了, 再加上太貴, 所以都係黃國榮好些.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

早排我都咳左成2個月, 中西醫都睇勻, 後尾人地教我煲橙食。一個橙, 連皮放入煲內, 加水, 大火滾後再煲5分鐘, 撈起個橙, 等個橙攤涼小小, 去皮食橙肉, 早晚食1個, 老幼都食得。(開頭我都有小小懷疑, 咳應該唔好食橙架喎!不過我因為咳左好耐, 食藥都食都虛晒, 反正食橙唧, 咪試下囉!原來食熱既橙, 係唔會刺激喉嚨既, 雖然煲過既橙有小小爛味, 我都照食。 )食左幾日之後, 咳明顯少左, 加上我飲埋魚肝油, 冇幾耐就好返。

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

如果你不介意 天瑞有1家藥房(只有1家中西藥) 找1位瘦瘦高高男的 他配的非常ok 我介紹鄰居 每個都止咳  
ty123

大宅

我試過燒橙

公爵府

畀面勳章

我有哮喘, 由細到大都成日咳, 一咳起碼幾個星期,試過睇完急証吸藥都止唔到, 第二日由老公扶住去睇劉汝庭(個名咁上下, 因為幾年無睇), 佢開左藥(超勁臭馬尿)我即食, 食完藥成個醒晒, 可以自己跳上的士, 8年內仲只發過兩次

同埋佢斷症都幾好, 我介紹朋友去睇, 朋友只話肚痛, 劉醫生只按肚幾下, 就斷出我朋友d腸係(痴)埋, 仲叫我朋友唔好做手術, 因為分開左都會(痴)番埋

大宅

mclam 寫道:
早排我都咳左成2個月, 中西醫都睇勻, 後尾人地教我煲橙食。一個橙, 連皮放入煲內, 加水, 大火滾後再煲5分鐘, 撈起個橙, 等個橙攤涼小小, 去皮食橙肉, 早晚食1個, 老幼都食得。(開頭我都有小小懷疑, 咳應該唔好食橙架喎!不過我因為咳左好耐, 食藥都食都虛晒, 反正食橙唧, 咪試下囉!原來食熱既橙, 係唔會刺激喉嚨既, 雖然煲過既橙有小小爛味, 我都照食。 )食左幾日之後, 咳明顯少左, 加上我飲埋魚肝油, 冇幾耐就好返。

我試過燒橙

大宅

好媽媽勳章

多謝各位既意見,我今日帶左女女去睇利知行,佢話佢係支氣管炎,好彩既係佢冇發燒,如果唔係就會變肺炎,要入院,所以而家佢開左d消炎藥同咳痰藥俾佢,希望佢消炎之餘,再咳晒d痰出黎,咁就會快d好喎,希望今次真係得啦,因為我睇到佢咳真係好辛苦~ :-(
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Dr.利知行

首頁

尾頁

跳至