跳至

首頁

尾頁

男爵府

聖心幼稚園

昨日中午打電話問幾時有明年9月報名表派, 佢話未有甘快,
叫我9月中再打電話問, 我順便問埋有無2歲學前班讀, 佢話無之餘, 仲同我講 (2歲個d學前班係係屋上, 跟住幼稚園,
小學, 中學) 佢講到呢到我啦啦聲講唔該, 跟住收線, 佢
意思好似d小朋友應該家長自己教, 唔駛返學前班甘, 就算係態度都唔應該甘, 希望佢係d亞姐, 而唔係d miss啦, 唔係我都唔知幫唔幫個仔報讀k1~~

洋房

Re: 聖心幼稚園

我明白他為何這樣回答,因為
教育心理學家如蒙特梭利,什至教統局都主張足3歲才入學好,3歲前最好留在家,不適合獨個兒在團體中學習。

但話需如此,我都會比囝囝n1返學,因我要返工,無法。 :cry:

別墅

我一向都覺得此校接聽電話的人有點怪,已是舊年的事.每問有關學校的教學:如有無外籍老師,每星會有多少天;可否參觀學校等;答案都是唔知.

複式洋房

想問o下各位媽咪, 點解會選擇大圍聖心? 老師對學生們夠關心及愛心嗎? 程度怎樣? Thanks

男爵府

其實我都唔知間幼稚園好唔好, 只係聽朋友話, 佢有朋友既小朋友讀緊, 幾好喎, 不過係呢到又見唔到有人讚好, 而且又好似無咩人知呢間幼稚園既資料, 所以先打電話去問, 不過聽電話果個女人比我感覺好似好神秘, 好古怪

複式洋房

不是, 上次我打電話時, 有一個人回答得很有禮貌, 如果是老師, 我就放心o的. 又我也是很想更深一層了解此校, 但是我常post有關問題, 都是沒人回應, except you. 我都不明白此間學校的媽咪因為何不回答有關此校的問题

男爵府

kkk2000,

你可以去"談幼稚園"嘅topic, 你會找到好多聖心
媽媽嘅對話! :lol:

3.91kgs - 出世

複式洋房

maipo,

我已經在談幼稚園, post了很多問題, 但沒有人回答, 真令人有點失望 :-(

伯爵府

kkk2000
我每天都有去聖幼的topic出現,會睇下有無人問問題,有的我地都會盡量解答,但我就唔多見你出現,可能你自己開一個新的topic我睇唔到啦,有時要好次今日噤,post係頭先睇到的.

答問題
1.學校真係未有噤快知到幾時派表的,每年都係到9月中先知
的,這間學校係無預備班的.
2.這間學校的老師都很好的,好照顧小朋友的,可能係噤啱接 觸d新老師都唔定.
3.這間學校教到小朋友好獨立,及好守紀律.
4.這間學校不太多活動的,只有大型的聖誕聯歡,運動會,要去 到k3先會去旅行的.
5.k1下學期開始已經要寫一些簡單的數目字的.
6.k1開始已經有評估的.
7.總括來講,這間學校唔係太差,我2個小朋友都係係嗰到讀的.

其實你地可以報名,考入學試去到睇下,再親身感受下個環境,好過我地只係係到講係點樣的,最緊要係睇埋小朋友的情況,攔幼稚園係要睇下小朋友係適合邊種的教學模式的.

http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

大宅

Hi,

我兩個小朋友都在聖幼讀, 我喜歡它有獨立校舍, 小朋友很喜歡上上落落樓梯, 而且幾systematic, 所以小朋友會幾有紀律, 中文字寫得幾多, 英文程度就一般, 沒有外籍老師, 平時不能入校內參觀, 只是靠自己的小朋友報料, 不過可以打電話給老師跟進他們在校的情況.
:-o

複式洋房

Thank you Tiffanyma and wing1206 想問o下各位媽咪, 大圍聖心的老師對學生們夠關心及愛心嗎? 通常會獲派那間小學? Thanks

洋房

派去聖心小學,呂明才都有,我聽d朋友話小學都喜歡收聖心d學生,因守rules, academic 又好。

我見他們雖然好少去做宣傳,但每年都收好多學生,成900(上下午)。

我都想入這間,但怕囝囝跟不上,因他是9月出世,是小b。

大宅

Hi GermanLin:

唔駛擔心喎, 我囝都係10月架, 而家升k2. 唔覺跟唔上的, 老師都好有愛心和耐性. 修女們都好錫小朋友, 而且教佢地禮貌同守紀律係幾唔錯的, 幾有小學模式的.

複式洋房

請問它們有沒有open area給小朋友玩? Thanks

大宅

kkk2000 寫道:
請問它們有沒有open area給小朋友玩? Thanks

They have own playground, and have 4 storeys high. But for K1, all stay in the big classroom with only partitions to separate each group. Quite noisy. They study flow is quite 流水作業, 例如, 通常會把所有學生分成4-5組, 當A組在B區上美勞, B組就在A區常英文....所以K1的小朋友常常一組組走來走去.

複式洋房

真有點兒機械化

大宅

kkk2000 寫道:
真有點兒機械化

yes,
they are not flexible at all!
In July, when they held the graduation ceremony, all parents & kids queued up to wait for entering into the hall for 30mins and there was heavy rain. But they still did not open the door for us to enter. After entering in the hall, the teacher just blamed that the priest did not allow us to come in a bit earlier.

男爵府

kkk2000 寫道:
真有點兒機械化

即係點?

洋房

我本身是天主教,都認識個位priest(神父),我信是他不批准人早d入場,因他都幾古板。但這位神父將會走去第二處服務,在06年9月份有另一位神父負責這間聖堂。
Tiffanyma 寫道:
[quote]
kkk2000 寫道:
真有點兒機械化

yes,
they are not flexible at all!
In July, when they held the graduation ceremony, all parents & kids queued up to wait for entering into the hall for 30mins and there was heavy rain. But they still did not open the door for us to enter. After entering in the hall, the teacher just blamed that the priest did not allow us to come in a bit earlier.[/quote]

男爵府

Dear GermanLin:
那天早上我是其中一名在教堂外淋雨的家長,幸好遇上囡囡的同學仔媽咪有帶雨傘,囡囡可以躲在雨傘下避雨。

all:
我的囡囡今年升k3,個人意見是學校透明度不算高,你不要期望學校會好仔細咁在手冊上話你知,今日小朋友在學校學了甚麼、唱過甚麼歌、寫了甚麼字、聽了那個故事,老師說要小朋友回家自己告訴爸爸媽媽喎........ 如果小朋友肯講當然無問題,但不是個個小朋友都咁醒架嘛!

首頁

尾頁

跳至