跳至

首頁

尾頁

複式洋房

死啦,條尾龍骨開始痛啦開始痛啦

今早起身已經覺得條腰好硬,後來做少少柔軟體操好DD,但一出街行多幾步條尾龍骨開始痛啦.我亞媽話我可能訓覺時的姿勢多目睡而訓.BB壓住條尾龍骨D神經線.故起身後會覺得痛.我真的怕怕啦,咁早開始有D咁嘅嘢. :(

洋房

Re: 死啦,條尾龍骨開始痛啦開始痛啦

是的,睡覺的姿勢也會影響,所以盡量側睡,不要仰睡。

還有,不要久站、久坐。小心不要買膏藥來貼,因為很多膏藥是孕婦不宜的。

可以考慮用托腹帶,會減輕一點龍骨的負擔。

複式洋房

今日吾痛啦,昨晚吾敢仰睡訓,下過我真係無想過會咁快開始痛架,我真係要用托腹帶保護住尾龍骨先得. Thanks!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

由開始一有左就有痛啦...可能我個人比較fat...但上2個星期開始就嚴重左..痛到連patpat入面既肌肉都扯住痛><之後我買左條托腹帶用...真係好左好多架....呢個星期都無痛...雖然我地個肚而家都唔會好大....但都照托住少少.....好好架...妳都快d用啦........
Lasangles 寫道:
今日吾痛啦,昨晚吾敢仰睡訓,下過我真係無想過會咁快開始痛架,我真係要用托腹帶保護住尾龍骨先得. Thanks!

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

嘩完來你一開始已經痛啦,我以為5/6個月肚大D先會開始痛架. 我今日開始用托腹帶

別墅

我一路都有作小產, 要bed rest, 但又唔敢側訓, 所以我條尾龍骨都痛左好耐, 都唔知幾慘. :-(

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我有左2個半月時已經開始痛啦, 可能我讀中學時打排球整傷過條腰有關啦, 之後我飲多左d奶, 情況好返小小, 不過都仲係成日隱隱作痛, 我一個月前已經係珊珊換左一個側枕睡啦, 希望個肚大d都唔僧太痛啦。

星期日我去吉之島見到好多托腰帶都唔係好貴, 百多元都有交易, 我遲d都打算買條黎帶。

複式洋房

我都有腰骨病架!有時行得久連個PATPAT都病,不過我睇過D書,話起床時要側身起,每日飲兩份既奶類飲品或食品都有幫助架,我而家都會好D,之前連出街都吾想,而家可以週圍去啦!不過我聽係地謂完我會買係托腰帶試下!THANKS!各位! :-P :-P

民房

我腰背膊都痛, 買o左托腹帶痛o既時候用, 我問醫生可唔可以按摸俾佢話我白痴 -_-

佢話可以敷墊水袋止痛

俾o左藥膏同panadol我我暫時仲忍到兩樣都唔用

男爵府

好媽媽勳章

我仲慘呀! 我一向都係仰睡架, 已經開始側睡習慣下, 但原來我個枕頭比較簿, 側睡support唔到膊頭, 膊頭痛左幾日. 朋友介紹我買sinomax枕頭, 唔知係未慣定點, 成個星期都瞓得麻麻! :-( 都係瞓番仰睡至舒服, 好擔心遲真係要側瞓唔知點算! 我條骨未痛不過有時'酸酸'地.
天氣好熱呀! 點帶托帶呀? 你地係咪用一條帶係肚下面個種? 定有2條帶背面有埋support?

首頁

尾頁

跳至