自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇人知道「鑊鏟」英文是什麼

各方好友,有冇人知道「鑊鏟」的英文是什麼?唔該 。 ?-(

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 有冇人知道「鑊鏟」英文是什麼

Spatula

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

好似係 pot shovel

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yes. I also use this word. :-P

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

spatula is 鑊鏟 or the white rubber thing you mix cake ingredients with.

shovel is 泥鏟

子爵府

畀面勳章

ahniannian 寫道:
各方好友,有冇人知道「鑊鏟」的英文是什麼?唔該 。 ?-(
我個女本家政書, 鑊鏟係 wok chaan

伯爵府

鑊鏟~~Turning shovel
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

對唔住,我睇完真係差D 噴水!
下次睇緊BK 留言都係唔好飲水!

我初中時本家政書,鑊鏟係Spatula,
估唔到20多年後變左 wok chaan?!
你話而家d 教育點鬼攪?!

alicemun 寫道:

男爵府

好媽媽勳章

我以前睇一d用鑊做主要工具的外國烹飪書, 都有用"Wok"呢個字, 但真係估唔到進化到鑊鏟變成wok chaan
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

大宅

HuiTung 寫道:
我以前睇一d用鑊做主要工具的外國烹飪書, 都有用"Wok"呢個字, 但真係估唔到進化到鑊鏟變成wok chaan

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我地係外國買鑊都真係叫Wok,
因為呢樣係中國人用既煮食用具,
外國無用鑊既,佢地只係用frying pan。
但問題係西人唔用鑊都要用鑊鏟架,
佢地都要煎蛋架?咁呢樣煮食工具係叫spatula,
去到外國同人地講買”wok chaan”,邊個會明?!

男爵府

Wok Spatula

大宅

鍋鏟 = turner

禁止訪問

複式洋房

麟媽媽,

同意你的說法 -)

麟媽媽 於 2006-09-12 15:26:13

:

別墅

麟媽媽 寫道:
我地係外國買鑊都真係叫Wok,
因為呢樣係中國人用既煮食用具,
外國無用鑊既,佢地只係用frying pan。
但問題係西人唔用鑊都要用鑊鏟架,
佢地都要煎蛋架?咁呢樣煮食工具係叫spatula,
去到外國同人地講買”wok chaan”,邊個會明?!

Agree!
去看看以下的網址:
http://www.alibaba.com/catalog/11388492/Wooden_Spoon_Fork_Spaula_Cutting_Board.html

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔係吖嘛?!
我慶幸我已畢左業成20年,
唔係去到加拿大讀書跟佢咁樣講,
真係比人笑到面黃....
點解呢?明明有英文叫法,
點解用個咁既拼音字?

ha8mo 寫道:
I have done some search with google and found that "wok chaan" is the word listed in the glossary published by the former education department.

禁止訪問

民房

babychin 寫道:
鍋鏟 = turner

turner agree!

大宅

麟媽媽 寫道:

[quote]
alicemun 寫道:
[/quote]
[size=x-large]出嗰本書個作者真係大整古,整D咁嘅字出嚟.
[size=x-large]我睇完差D笑死.
我家有兩隻大烏龜

首頁

尾頁

跳至