自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:點請假好

你有無早過佢俾請假信?事假點都要寫手冊 or 寫信!

禁止訪問

水晶宮

接電話的人有機會只是校工ee或書記,返學通告通常都會有校長簽名,一日未交俾校工,書記影印,他們都不會知,今年改例都唔出奇,其實很多學校已講明,請假去旅行是曠課,可能往年很多家長都是這樣做,所以今年出通告說明。

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

43211234 發表於 13-5-31 21:01
無呀,我本來都諗住遲啲會寫家長信,但係又唔知點寫好。 咁諗住等學校出咗通告再睇吓點請,諗住如果一兩日 ...
問咗係邊個聽電話你會點做???

伯爵府

回覆:43211234 的帖子

可唔可以話去大陸參加婚禮兼搵長輩呀

琥珀宮

引用:+本帖最後由+43211234+於+13-5-31+21:19+編

原帖由 43211234 於 13-05-31 發表
正常就算考完試都日日要返學架啦,完全唔明點解你會認為有d日子會唔洗返學!

大宅

無故缺席當然係擴課,但你預先請左事假就唔係擴課啦!你寫請假信&寫手冊比班主任啦!你響封信到只寫"兹因私人理由請事假五天",冇須要講明話去旅行嘅,如果班主任真係打電話嚟問你咩事請假,你話私人理由唔方便講囉。

PANCO  agree  發表於 13-6-1 09:27

琥珀宮

引用:無故缺席當然係擴課,但你預先請左事假就唔

原帖由 SylaiFong 於 13-05-31 發表
無故缺席當然係擴課,但你預先請左事假就唔係擴課啦!你寫請假信&寫手冊比班主任啦!你響封信到只寫"兹因私人 ...
好大機會老師會直接問學生,我唔會教自己仔女講大話!

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 13-5-31 21:39
好大機會老師會直接問學生,我唔會教自己仔女講大話!

rubyplk  我鍾意個公仔  發表於 13-6-1 08:31

伯爵府

學校一定唔鐘意未放假學生就請假去玩。
你話試後活動、對卷無所謂。
但其實學校都用左好多心機安排。
(講真,我係老師都想最好全校唔洗返)

而且咁都俾左個錯誤訊息俾小朋友,可以為左玩樂唔返學

你要請假唔返,其實老師吹你唔脹

子爵府

因為去旅行而請假,學校一定唔會批。無故缺席,當然當曠課啦,仲有機會記缺點,寫係成績表上面,個底咁就花晒,唔值得, 仲要教個細路講大話,小朋友第時同你講唔想返學,點解上次去旅行得,今次唔得,你都唔知點答。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

考完試都要返學係正常喎, 點會話堂唔重要就去旅行呀, 比學校知道對個學生印象都唔好.

水晶宮

引用:無故缺席當然係擴課,但你預先請左事假就唔

原帖由 SylaiFong 於 13-05-31 發表
無故缺席當然係擴課,但你預先請左事假就唔係擴課啦!你寫請假信&寫手冊比班主任啦!你響封信到只寫"兹因私人 ...
一般學校的事假只有白事。

翡翠宮

牛年勳章

回覆:點請假好?

唔明點解有家長會因去旅行而同仔女請假唔返學,就算每日返兩個鐘都係上學日,因為機票比暑期平?因為父母請到假?其實有無諗過咁樣會俾個細路錯覺去玩重要過返學,對佢地日後建立責任心有好大影響!調返轉,如果老師因為去旅行唔返工你又會點諗?

水晶宮

引用:學校一定唔鐘意未放假學生就請假去玩。你話

原帖由 1bear1dream 於 13-05-31 發表
學校一定唔鐘意未放假學生就請假去玩。
你話試後活動、對卷無所謂。
但其實學校都用左好多心機安排。
我覺得做左一個反面教材,不負責任,有得玩,大過天

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

就算考完試 都應該照上堂 唔係你話唔重要 就可以唔上

接受唔到為左旅行而請假

禁止訪問

回覆:點請假好?

伯爵府

想生BB熱投

引用:之前打過電話返學校,問過六月尾考完試後至

原帖由 43211234 於 13-05-31 發表
之前打過電話返學校,問過六月尾考完試後至結業禮前可否攞假去旅行, 因為只是一些對券同簡單活動,每日返 ...
我唔明點解唔假期先去旅行,假錢慳唔得幾多。

I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

引用:Quote:原帖由+43211234+於+13-05-31+發表之

原帖由 hedhed 於 13-05-31 發表
我唔明點解唔假期先去旅行,假錢慳唔得幾多。
價錢

I am Agent P

首頁

尾頁

跳至