自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童 官斥怪獸家長」 從理性角度大家會話個大人唔應該咁處理!我同C6講過呢單新聞,佢好大反應話個官針唔拮到肉唔知痛!換轉個官睇住個女比人打到喊,佢會唔出手幫拖?!C6話如果自己個女無端端比人打,都會保護個女教訓個男仔喎!佢個阿婆唔拖好自己個孫,湊唔掂就由得個孫走去打人!倒頭話人地打佢個孫!佢識為個孫討公道,咁人地個阿媽為女出頭有錯嗎?我聽完C6咁講!起初同佢撐,做大人點可以咁做!但係唸深一層,睇住個女比人打,撫心自問有幾多個沉得住氣呢?係咪個女打番人咁就兩個細路打交就好地地!最後我居然有丁點同情個比人告既媽媽!

水晶宮

回覆:如果你是女主角,你會咁做嗎?

你老公真好嘢 有仇不報非君子 唔好理佢咩年紀,法律更加可以不理 因為他們都針唔拮肉唔知痛 總之邊個郁我我郁邊個,多謝你老公幫手將香港嘅文明拉後 多謝哂

大宅

出手打人點都唔岩,一個四歲小朋友咋。同大蝦細有咩分別?唔係唔保護。但唔係出手人
反轉頭。人地婆婆過到來同你講。你個女水唔夠我個孫打之嘛。咁又岩唔岩?

子爵府

大家既文化將會以眼還眼,以暴亦暴,老公打老婆,老婆打老公,後生打老弱,大人打小孩,小孩打阿媽!!
變態

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

點講都唔可以出手打個小朋友既面。

佢婆婆係到,最多係鬧佢無家教,要佢道歉。再狠d,教阿女還手自保。

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

畀面勳章

一個大人去打一個4,5歲小朋友,我認為好有問題,如果你自己小朋友4歲同人玩,拍打人地小朋友心口一下,個小朋友喊,人地阿媽問都唔問就捉住你女大力摑一把落塊面度,咁你同你C6又會點諗?

wcpcelia  agree  發表於 13-6-23 09:25

男爵府

回覆:LKS媽媽 的帖子

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我諗家長要保護自己小朋友,呢樣嘢無人會唔認同。問題係點保護小朋友呢? 你可以話個小朋友唔啱,無家教,可以帶走個女,而唔係打個小朋友,以暴易暴。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會揾個家長理論,只要求道歉

侯爵府

引用:我諗家長要保護自己小朋友,呢樣嘢無人會唔

原帖由 Freesia_cat 於 13-06-23 發表
我諗家長要保護自己小朋友,呢樣嘢無人會唔認同。問題係點保護小朋友呢? 你可以話個小朋友唔啱,無家教,可 ...
同意

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實見到個女比人打係會好心痛,但個處理方式唔啱,應該同個阿婆講先,如果佢唔睬你咪同學校講囉,叫佢通知家長,如果自己走去打個細路,個女咪會跟你一樣咩都郁手解決囉

男爵府

一定吾會打個小朋友囉 第一咁係犯法 第二比個女見到會教到個女有暴力傾向 我至多會同個男仔講吾可以咁樣做 然後再同對方家長學校老師講一次

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

點怒都好,我自己唔會郁手打番個細路,會即時問佢你做咩打人,同佢父母講叫佢地好好管教自己個仔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔會出手打人,但會鬧佢始終4歲仲係好細

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

個官判完不特止,重要話怪獸家長,可見官都認為事態嚴重,凡系會影響核心價值既野,都要一律嚴懲,以儆效尤,但現在居然有人不服,學2樓話齋,文化是否倒退了?

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童+官斥怪獸

原帖由 LKS媽媽 於 13-06-23 發表
剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童 官斥怪獸家長」 從理性角度大家會話個大人唔應該咁處理!我同C6講過呢單 ...
晤好話打人地個仔呀!
而家連打自己個仔都會俾人話報警嗰啲啦
所以呢單新聞都係晤識講

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

其實保護小朋友唔係等佢俾人打之後以牙還牙,係在佢俾人打前,備免俾人打。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:點怒都好,我自己唔會郁手打番個細路,會即

原帖由 shishicat 於 13-06-23 發表
點怒都好,我自己唔會郁手打番個細路,會即時問佢你做咩打人,同佢父母講叫佢地好好管教自己個仔

...
同意

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

除了兒時同兄弟妹打交之外,未郁手打過任何人!所以,一定唔會掌刮個小孩。

侯爵府

回覆:安室だがな 的帖子

首頁

尾頁

跳至