自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

學校數學老師教緊用以下既方法去計算出km, m, cm and mm,例如:25KM=?CM,有無人識點用及點計?

KM      M     CM      MM
_ _ _   _ _    _ _ _    _ _

複式洋房

回覆:小學三年級數學

表呢

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

25Km等於250萬cm

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

子爵府

sorry, 係無表的, 只係用以上的線條來填寫 (剛編輯左)

大宅

牛年勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 queenie0102 的帖子

25KM=25,000M=2,500,000CM=25,000,000MM
(1KM=1000M, 1M=100cm, 1cm=10mm)

961123    發表於 13-10-21 14:53
Juliaqq    發表於 13-10-21 13:45
fanny3315    發表於 13-10-21 13:45

子爵府

回覆 liaosee 的帖子

Thanks. (除左用自己方法去計算之外) 依家數學老師教緊我剛才寫的形式去計, 但我真係唔明白點用及點樣將數字及答案計算出來, 我小朋友又唔清楚點去用, 所以要請教一下

男爵府

熱血勳章

睇唔明你個格式,因為走晒位。

10mm=1cm
100cm=1m
1000m=1km

250Km
=(250 x1000)m
=(250 x 1000 x 100)cm

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

咁首先要清楚1KM等於幾多M, 1M等於幾多CM, 1CM等於幾多MM
然後25KM*1000 = 25,000M
25,000M*100=2,500,000CM
2,500,000CM*10=25,000,000MM

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KM     M      CM   MM
_ _ _  _ _ _  _ _  _

你個表d 空格好怪,係咪咁先啱架?

將你E 家既單住填入表入面既相應單位(由個位開始填寫),然後空白位補上0。

例如 (1,000mm)

_ _ _  _ _ 1  0 0  0

=1M OR 100CM

例如 (25km)

_ 2 5  0 0 0  0 0  0

= 25,000m or 2,500,000cm or 25,000,000mm

男爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

1KM = 1000M, 1M = 100cm, 1cm = 10mm ....

珍珠宮

通常唔會考 Km => cm,太多個位小朋友 handle 唔到!
會考 : km=>m, m=> cm
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

題目唔完整???

應該唔會要P3 用超過萬位O既數....

一般係.. 1KM =1000M
第2條... 1M=100CM=1000MM

首頁

尾頁

跳至