樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公一個人時已經申請公屋,之後結婚有bb,轉左3人隊。現家租緊樓又小朋友,佢入息又超額,不過佢老闆是出現金,有同佢供強積金,,比著jm們,會唔會叫老公講cut左mpf,等間公屋好呢?

洋房

其實顧主有供 MPF 就等於要報稅,就算用現金出糧,MPF 供款額已經可以大概計出收入

水晶宮

回覆 tingca314 的帖子

有供MPF就有報稅, 一係叫BOSS連MPF都唔報就CHECK唔到

大宅

回覆:申請公屋,出現金糧,有供強積金

我正想咁做,現在買晤起樓,公屋超額,比上足,比下有餘,夾在中間,好辛苦

大宅

但唔係一過7000就要供mpf ga咩?
主任會唔會問架?

大宅

我老公做建築,算是半年自僱人士

別墅

老細點會唔報mpf
唔報係犯法,老細唔會因為你先生申請公屋而犯法……
另外佢報得mpf即係公司有用你先生報稅

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你老公個老闆接咩地盤做先....如果係政府既地盤係一定要報MPF架,因為判頭可以CLAM番大判或政府既MPF錢架~~加上係政府盤,勞工主任CHECK得好緊架,無可能話唔報,本來現金出糧就唔多得添啦,點會連MPF都無,比你老公都驚啦...

現金出糧,唔報MPF即係隨時比佢老闆走糧啦,人地地盤勞工主任到有時幫你追唔到架,就算你走去地盤門口喊人地呃你血汗錢都無人幫到你架喎...一係諗諗計就黎比人查個陣轉一排工作先啦,等個入息岩岩好唔爆咯...

首頁

尾頁

跳至