跳至

首頁

尾頁

公爵府

女女剛剛收到 pm offer,讀唔讀仲係十五十六,我其實係想嘅,因為好近屋企,而家女女返九龍塘n班,來回都個半鐘(去年黃埔區n班全軍覆沒),仲有英語環境好好,我都係想佢愉快學習。但老公擔心多南亞學生,紀律同衛生冇咁好,所以想問下小朋友讀緊譚歐陽嘅家長嘅意見,同你地對呢間學校嘅評價?

男爵府

我原本今天打算考譚歐陽,我聽完二個家長說完,我立即不考,一個家長在譚畢業,現小一,另一個家長今年讀3歲班,英文是好好,但今年太多南亞學生,好多家長話要讀完今年一完要轉校,老師没有愛心,要捐錢給學校,過時過節一定要送禮到學校,如送得最大份才會重視你小朋友,如真要讀,要幫你小朋友補中文。

男爵府

畀面勳章

tulipsiu 發表於 13-11-27 09:03
我原本今天打算考譚歐陽,我聽完二個家長說完,我立即不考,一個家長在譚畢業,現小一,另一個家長今年讀3歲班, ...
要送禮?我無聽過。無愛心就一DD老師啦!去到邊都一定有的。

男爵府

一開學巳叫家長捐錢給學校。

洋房

引用:一開學巳叫家長捐錢給學校。

原帖由 tulipsiu 於 13-11-27 發表
其實捐錢呢家野又唔係淨係話呢間,香港人做得善事多,成日都有捐款節目架啦(9月份電視都有播星光xx耀保良啦!)咁啱開學發張通告俾家長一d都唔出奇囉。
再講捐唔捐睇你自己架啫,保良局係一個慈善機構,捐錢賣旗呢d野年中幾次,捐唔捐由你,又無人搵支槍指住你,要你捐。-------------我唔係讀呢間,不過路過見到有感而發啫。

洋房

引用:一開學巳叫家長捐錢給學校。

再補充-----錢係捐保良局唔係學校自己袋,你咁睇唔開,就真係唔好讀啦,同埋唔好係度散播謠言,謝謝

男爵府

但今年太多南亞學生是事實,送禮都是事物,你不相信,你自己入到讀,我巳決定不考和不讀。

男爵府

畀面勳章

回覆 feifei_baby 的帖子

南亞學生反而比一D香港小朋友好D喎,起碼我仔仔無比南亞小朋友蝦.

男爵府

畀面勳章

tulipsiu 發表於 13-11-27 09:03
我原本今天打算考譚歐陽,我聽完二個家長說完,我立即不考,一個家長在譚畢業,現小一,另一個家長今年讀3歲班, ...

如果佢地真係要轉就會立即轉,唔需要等出年啦!一定有D野,佢地先唔轉。不要太信 可能到出年佢地又話好好唔轉啦

公爵府

引用:回覆+feifei_baby+的帖子南亞學生反而比一D

原帖由 chingcat 於 13-11-28 發表

南亞學生反而比一D香港小朋友好D喎,起碼我仔仔無比南亞小朋友蝦,反而比同族蝦 ...
請問你係咪譚歐家長,可否分享多啲?其實我比較關注老師係咪盡責有交帶,有冇愛心就隨緣啦,我女n班間幼稚園出名有愛心,我就咁睇n班啲老師們就唔太覺,我女個老師我都唔覺太有愛心,但佢教識我女嘢,我女都鍾意佢鍾意返學,老師有交帶,我就ok了。另外捐錢,well ,呢啲機構係咁,我以前做明愛,明愛賣物會係一定要做義工的,所以學校唔係強制捐,我都ok ,保良局係信得過的機構,我捐少少都冇所謂。

男爵府

畀面勳章

feifei_baby 發表於 13-11-28 19:18
請問你係咪譚歐家長,可否分享多啲?其實我比較關注老師係咪盡責有交帶,有冇愛心就隨緣啦,我女n班間幼稚 ...

仔仔K1時的老師超有愛心,到了K2唔可以講無愛心,只係可以講嚴。因為老師要佢地開始習慣小學生活,老師的笑容相對減少d。不過你要想一想因為學校要家長自己帶小食回校的,所以都幾考媽咪。 另外小朋友在學校有什麼唔乖或有改進老師都會講的,我個人覺得OK的。K1下學期家長日,老師都要我放假俾仔仔做多D寫字,等K2可以唔使追得咁辛苦。其實K2都唔係佢地教的,佢地可以唔使理等K2老師解決,但K1老師都沒有鬆懈,這令我覺得好盡責。
而且我見過有D POST 話校長唔好,我又唔覺

公爵府

引用:Quote:feifei_baby+發表於+13-11-28+19:18+

仔仔K1時的老師超有愛心,到了K2唔可以講無愛心,只係可以講K1嚴。因為老師要佢地開始習慣小學生活,老師的 ...
咁聽落都唔錯,我多數都會同阿女轉呢間,起碼可行路返學,而家阿女返九龍塘,校車來回都個半鐘。咁你小朋友讀得開心嗎?喜歡老師嗎?其實返學得三個鐘,邊有十全十美咩都學哂,我預咗會幫小朋友補底,反而開唔開心好緊要,因為我冇得幫佢開心,不過我女女都算定,n班老師都話佢上堂專心,鍾意學嘢,應該唔會令老師唔鍾意gua ?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+chingcat+於+13-11-28+發表仔

原帖由 feifei_baby 於 13-11-28 發表
咁聽落都唔錯,我多數都會同阿女轉呢間,起碼可行路返學,而家阿女返九龍塘,校車來回都個半鐘。咁你小朋友 ...
K1番少一日要哭的呀!依家K2知道自己唔舒服無得番,都有D唔高興嫁。昨晚仲聽到佢發開口夢叫同學仔D名,應該係好想番學。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+feifei_baby+於+13-11-28+發

K1番少一日要哭的呀!依家K2知道自己唔舒服無得番,都有D唔高興嫁。昨晚仲聽到佢發開口夢叫同學仔D名,應該 ...
佢好鐘意D老師,舊年去旅行都要寫明信片寄返香港俾老師

子爵府

畀面勳章

引用:我原本今天打算考譚歐陽,我聽完二個家長說

完全唔明你講咩? 樓主都已經收到PM offer,點解你文中寫“今天”去考嘅?

子爵府

畀面勳章

引用:但今年太多南亞學生是事實,送禮都是事物,你

原帖由 tulipsiu 於 13-11-28 發表
但今年太多南亞學生是事實,送禮都是事物,你不相信,你自己入到讀,我巳決定不考和不讀。 ...
我可以話比你知,唔只今年多南亞學生,係年年都多,我個仔那班,仲有成10個tim。。。

送禮物比老師呢個問題,我個仔讀到而家k3都未聽過有呢種事件出現。。。

男爵府

原本我今年打算考他,最終聽完二個家長的說話,一個住我樓下的妹妹,樓下的妹妹同我說今年真的不好.好雜和老師超没有愛心,樓下的妹妹讀3year班,大我仔一年,叫我不要考,另一個同我說如你過時過節不送禮,送得越大越份才會著重你bb。英文不用教你bb,你bb一讀完立即會好好,但要補中文。我仔現在讀另一間n班,原打算幫我仔轉校,現聽完都没有考他們,考了另一間幼稚園,巳收了我仔仔,是超有愛心。

大宅

我有朋友仔仔讀過, 一上小學時中文勁差

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 蜜兒 的帖子

都聽過...因為佢全英呀.. 咁中文上小學就慘D

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我仔仔都收到 pm offer,,但係我想佢讀上午班,,or 全日.. 所以我都放棄了,,你加油呀..

首頁

尾頁

跳至