自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

#63,64 已補相

最新消息:最近呢間公司又參加左婚紗展搵生意,大家一定要小心,唔好上當!!!後悔一世的!!!

幫朋友Share的!!!朋友的婚禮經歷是一世也沒法再彌補的!!!

婚禮總X。愛的見證婚禮統X CHOICE WEDDING

NAME: KAREX CHOX

新娘於婚期一個多月決定聘請Wedding Planner Ms. Karen Choi/Yoyo Choi (同一人)協辦婚禮。婚禮十分簡單,
只有一個教堂行禮註冊儀式,心信以Wedding Planner的經驗定必可以駕輕就熟,而新娘已經自行訂了教堂,因此Wedding Planner已經無需為新娘苦惱場地的問題,怎料惡夢開始了,一切都事與願違。

可是惜全部也不是預期的婚禮,Karen Choi沒有和新娘好好的溝通,接了單就隨便了事,婚禮當日完全沒有幫忙,直到婚禮完結才跟新娘說聲再見,她只站在一角不知在幹甚麼,沒有參與任何新娘與姊妹的會議,沒有安排Rundown,司儀詞,完全不在新娘旁邊幫忙,很多親友也稱不完不察覺有Wedding Planner的存在,而且她說$6000只包單上的服務,是沒有包括婚禮統籌的項目,因此她好心send rundown,司儀詞,為新娘還婚紗也是額外的服務,實際上即使她有send過所謂的e-mail給新娘,可是是完全沒有用的,因為都不是度身而設,只是copy別人的,連一點參考價值也沒有。

現在新娘要求Karen Choi把婚禮當日她所拍下的相片及影片全部刪除,她稱要用作公司報稅不可以刪除,連新娘要求一份Copy也不答應,新娘亦向專業會計師查詢過,公司報稅不用保留相片及影片的。為什麼新娘有此要求? 皆因Karen Choi公司銷售婚禮套餐的手法為會給予未下單的客人觀看較早前於其他客人婚禮所拍得的相片及影片,新娘未知前客人是否同意她的行為,但新娘卻不同意她的行為,並播放新娘婚禮的照片及影片予第三者,可是現在連應有的私隱權也沒有了。

另外新娘的姊妹只有2位是有姊妹裙穿的,原因是一早由Karen Choi安排好度身租訂姊妹裙($250/per one),錯色,錯碼,錯款,她們已沒有介意顏色和尺寸,可是尺寸改到婚禮當天仍是不合穿,有一位姊妹深明Karen Choi辦事能力有限,要求她把稱改好的姊妹裙於婚禮前一天速遞到她公司,一料所料是完全不合身,最後姊妹自己用$140拿到公司樓下的改衣店更改,另一位姊妹刖穿上原不是屬於她的Size的裙才勉強合身,因此我們要求不收姊妹裙的費用,可是整件事完了,Karen Choi不但沒有為她的過失道歉,及把所有問題send了一封很長的e-mail指責新娘及眾姊妹,稱是她大方包容她們不收她們的租裙費用,真的很可笑,希望各位將會籌備婚禮的新人要嚴選Wedding Planner,及要把所有要求以白紙黑字寫明,以免抱憾終生。

因為公司佢自己開,所有野都已經買好一批供人選擇,所以係不停重用,和她原本給新娘的相片相差十分遠,最差的是態度問題,鬧客騷擾客,未經許可偷拍不Delete,又稱同婚紗公司有合約關係,打去問婚紗公司原來係無關係。

1. 場地佈置Hea到極點,隨便用一些絲帶連絲花鋪上,看上去像還霉霉舊舊的,一點美感也沒有,完全配襯不起教堂,當日新娘聘請Wedding Planner主要目的就是需要場地佈置,因為希望省卻布置用的鮮花的運送程序,可惜Karen Choi這樣的佈置簡直一文不值,所謂的清拆更加不用再提,更謊稱佈置教堂沒有人用鮮花的,只會用絲花(即可循環再用的假花),佈置方面還稱會有一盤鮮花放在接待處桌面,可是接待處空空如也,只有小小的提名布一張。

2. Wedding Logo設計這個項目也敢在收費單上列出? 真的不明白有甚麼設計過? Karen Choi曾提及會安排油相片供放於教堂門外作裝飾,可是稱時間不足,無法履行,改為用新人二人的名字作一個Banner佈置,可是當也完全不見這些佈置的蹤影。

3. 邀請咭連信封簡單得不可再說,卡紙雙面印刷加一些花紋連信封,新娘相信如果大家在街外找一些囍貼印刷公司安排,數百元也有很好的質素,所謂的Logo更加只是把新娘加新郎的名字加在一起,隨便改字形即成。

4. 提名布更不可不提,相信Karen Choi為了節省成本,與邀請咭的設計一樣,而且是很小Size的一張提名布,與接待處桌面完全不成正比,的確"唔知夠邊個簽",而且Karen Choi十分的可笑,把提名布一早交給新娘,要新娘自行帶到教堂,如果婚禮當天很忙真的忙記了如何? Wedding Planner的職責不就是要為新人打點好一切的嗎? 而且一般Wedding Planner要比新人早到作好佈置,提名布一直在新娘的身上,早到的賓客也沒有簽名就入場了,待新娘與姊妹眾人一同到達才急急把提名布加上。

5. 男士禮服一套,新郎新娘是婚禮的主角之一,誰會想到新郎的禮服會衣不稱身,最後要從酒店自己跑回家拿衣服再更換,只怪Karen Choi十分的節省成本,也沒有事後跟進,在新郎試身的時候只要求把西褲改至合身,可是當新娘於婚禮前一天拿給新郎試時再發現Karen Choi跟本沒有改過,最後新娘堅持要改,Karen Choi才答應。可惜她只能夠於婚禮當天才可把褲子讓新郎穿上,她更要求新郎先穿自己的褲子出門,到教堂才給予更換。那酒店出門的相片可以如何補救? 她完全沒有意思補救她的過失,親自拿到酒店,當日也從沒幾乎有出現過打點一切。

6. 婚紗一套,新娘給予婚紗店$2000作婚紗店的按金,當Wedding Planner為新娘還婚紗時竟然私下收取新娘的按金,更想不了了之,其後要新娘及姊妹不停催促才把按金退回,而且期間態度惡劣,更私下扣除新娘的按金,稱某些物件損毀要作出賠償,最後只願意退回$1250,並稱因為與婚紗店有合約關係而可以私取客人按金,經婚紗店證實後根本沒有合約關係,大話連篇。

7. 主家女證婚人化妝一次,新娘的親人對化妝基本上沒有甚麼的要求,可是眾人可見Karen Choi當日稱的包化妝原來就是她自己為證婚人化,而且化得相當的求其,Karen Choi自稱是化妝師,幸好新娘堅持婚禮當日自己聘請化妝師,否則後果不堪設想。

8. 花球及姊妹手花,原本相約好Karen Choi陪同新娘到花街選購,當新娘到達花店時,Karen Choi只通知花店職員代為招呼,完全沒有致電新娘通知,新娘選好花球後自行上Karen Choi的辦公室欲洽談婚禮事宜及等候新郎試禮服,可是Karen Choi只忙於招呼其他客人,把新娘完全不顧,其後待她有空,新娘想跟她討論當日的Rundown及安排,她的答案竟是"有咩要傾?唔係只係上黎試禮服咩?",新娘聽到她的答案也呆了,堅持請她把新娘自行安排的Rundown看一看,她甚麼也沒有說,只叫新娘send到她的e-mail了事。

9. 首飾及頭紗完全不合用,更沒有為新娘的婚紗好好配襯,更說"其他客人沒有得選擇,我給甚麼就用甚麼,見你是朋友介紹才給你選擇的。"新娘更加呆了,沒有得選擇? 這是我的婚禮為何沒有得選擇呢? 我付錢請她是幹麼的?

亞貴    發表於 13-11-26 17:28
EliseElise  咪玩啦,呢個唔係wedding planner la  發表於 13-11-26 13:36
mrkokubo  6千定6萬?一分錢一分貨!我睇完第一句就無心機睇。不過6000按時薪計都諗到佢包唔起喇?!點解你"朋友"咁天真?口爽荷包lup...無計。你知唔知一個化妝師化一個妝幾錢?   發表於 13-11-26 09:28
車仔人    發表於 13-11-25 17:37

大宅

最近成日都周圍搵生意,成日話自己做過楊千嬅婚禮,根本就冇,係佢個師傅做,佢個時都未出身!

大宅

我朋友依然好嬲,對婚禮留下一個可怕的回憶及陰影,每次回想也很生氣,所以分享給所有姊妹要小心!!!間黑店仲搞左網頁,facebook,個Karen都有寫blog呃人!!!佢口口聲聲講楊千嬅個婚禮佢有份,其實完全唔關佢事,佢冇份扮野呃客ga!!!千祈唔好信佢!!! 佢收我朋友$6000,大家係明買明賣,先講明要咩服務Karen再開價錢,如果佢覺得收得平佢可以開個價高d,我朋友可以自己選擇用唔用佢,點知用左佢又話好多野都唔包,一係就比hea野,朋友不滿投訴,佢仲要不停搵人鬧我朋友比$6000就要求多多等等,又話我朋友cheap等等,仲搵唔同人add我朋友facebook去鬧佢,其實真係好委屈,最後我朋友因為有bb唔想再煩及影響心情,就唔再理佢,不過都依然仲係好嬲!!!一句道歉都冇仲要鬧客同聲言要出律師信.好似恐嚇佢咁,咩公司黎ga?我朋友比足錢就買氣受

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你朋友真係唔好彩

多多綠茶    發表於 13-11-25 17:37

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

$6000包咁多野, 我一開始睇就諗"有冇咁著數呀?", 其實你地訂時又冇講明細節, 你都好難追討D乜啦, 唯有怨自己唔好彩啦.

kwuom    發表於 13-11-25 17:41
Jolin_Yuen    發表於 13-11-25 16:44
chrisng123    發表於 13-11-25 16:01
barbiewong    發表於 13-11-25 14:49
.........................................

男爵府

回覆:最差的Wedding Planner(黑店),分享給大家參考,以免有更多人受害

有相睇下嗎?等其他jm唔好中招

男爵府

6000蚊真係唔可能包哂,
我都look左番上面睇多次自己有冇睇錯, 係唔係6萬先岩...
講真, 只係禮服都差唔多呢個價錢, (我仲要係2010年搞),
其他d野唔求其就有鬼~

呢間野固然有問題, 但大家都係便宜莫貪,
一世人一次, 唔好慳少少錢搞到自己嬲一世

大宅

lovestarry001 發表於 13-11-25 13:55
$6000包咁多野, 我一開始睇就諗"有冇咁著數呀?", 其實你地訂時又冇講明細節, 你都好難追討D乜啦, 唯有怨自 ...

其實比錢都唔係問題,最緊要講明,明買明賣,點知佢講一套做一套先激氣,如果貴咪最多唔join,點知佢又offer $6000,又講包好多野, 又係其中一姊姊工作的律師樓合作人(朋友冇用過的),先信錯左

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

Mikor 發表於 13-11-25 13:59
我都look左番上面睇多次自己有冇睇錯, 係唔係6萬先岩...
講真, 只係禮服都差唔多呢 ...

我一開始都以為自己睇小左個零。我6年前印帖都幾千銀, 姐妹裙都幾千蚊........ 有時D野真係一分錢一分貨.

便宜莫貪真係至理明言!!!

.........................................

大宅

Mikor 發表於 13-11-25 13:59
講真, 只係禮服都差唔多呢 ...

只要睇返每一樣野的細節就會明白就算$6000都比多佢,而且個人真係好有問題,未見過wedding planner會鬧客

琥珀宮

回覆:karen_520 的帖子

咁既價錢包咁既items,一睇就知就算自己做無可能做到好好睇睇,人地唔洗䁠咩!將貨就價,新人應該一早預咗係用cheap料!

Evilo  Exactly  發表於 13-11-26 00:44
carrieleung888    發表於 13-11-25 14:20

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

場地佈置Hea到極點,隨便用一些絲帶連絲花鋪上,看上去像還霉霉舊舊

any photo??

大宅

lovestarry001 發表於 13-11-25 14:04
我一開始都以為自己睇小左個零。我6年前印帖都幾千銀, 姐妹裙都幾千蚊........ 有時D野真係一分錢一分貨. ...

2012年的事,不過所有人都嬲到依家,最近又周圍呃人,又嬲返!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:$6000包咁多野,+我一開始睇就諗"有冇咁著數

原帖由 lovestarry001 於 13-11-25 發表
$6000包咁多野, 我一開始睇就諗"有冇咁著數呀?", 其實你地訂時又冇講明細節, 你都好難追討D乜啦, 唯有怨自 ...
同意,佈置好少少都收幾千啦

大宅

木土土 發表於 13-11-25 14:06
咁既價錢包咁既items,一睇疾病就知就算自己做無可能做到好好睇睇,人地唔洗䁠咩!將貨就價,新人應該一早 ...

因為係姊姊公司的合作人先相信左,其實當初講左自己要求,本人都預左一筆錢,wedding planner又拍哂心口話呢個價錢會做得好睇,其實真係明呃,同朋友講唔好上當,如果比6萬佢相信都唔會做得好,因為係個人有問題

男爵府

回覆:最差的Wedding Planner(黑店),分享給大家參考,以免有更多人受害

$6000冇可能包咁多野,冇可能expect河粉價錢,魚翅質數。

$6000只可以做一個好簡單佈置ja!

你朋友没有做research ma?

街價如下(以最平計)
1)花球1000 up
2) 婚紗+禮服:$3000
3)姊妹化妝x2: $700
4) 簡單backdrop+reception6000

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:karen_520 的帖子

$6,000? 我1x年前結婚都包唔到咁多嘢啦! 何況而家? 你friend一開始就俾人呃啦!

別墅

認識瑞士牛牛第二回

不如俾張相望望, 再評價

男爵府

5) logo design 500 up
6)invitation card: $10 each

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁
12345...9

尾頁

跳至