論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問"萬應莪术油"是什麼油來的?用來做什麼的?

印尼文是"MIN YAK GOSOK".什麼"蘇拉威西孟嘉鍚"....?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Re: 請問"萬應莪术油"是什麼油來的?用來做什麼的?

嘩。。。呢只莪术油簡直有病醫病,有病強身。

我亞媽用嚟:搽
1. 爛口丫角
2. 牙痛
3. 暗瘡
4. 蚊叮虫咬
5. 跌打
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

洋房

真係咁利害!
我發覺我的工人有一樽,印印識用而我不識.真狡笑!

洋房

是印尼藥還是中國的藥?

公爵府

我由阿嫲到我阿囝都用, 係我家看門口藥油, 佢仲可以醫

1. 蛇蟲鼠蟻咬
2. 狗咬 (我細個比狗咬都搽佢 )
3. 跌親搽-止痛

唔清楚係馬拉的藥油定係星加坡藥油, $7.5左右一支(要去有信譽藥房買)。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

very good ga ! my mother buy me one!
You know bb always has "gas" in their stomach!
When bb was 2 months, one day she cried for 1 hour & I don't know what to do. My mother asked me to put the oil into my hand, then rub until my hand is warmed. Then put my hand on bb's stomach. Repeat few times. Then bb stopped crying & pupu immedatiely. Then bb slept very well.
Now, bb is 3, everytime she says she has stomach pain. I will put the oil on her, no medicine!

大宅

咁好我都要買支看門口至得,
咁全名是否"萬應莪术油"?? 點讀呀???
thanks

大宅

鵝術油
好好用

子爵府

萬應莪术油 是本土產品, 香港還是中國我不能肯定。
我已經用過30年以上。

莪朮油是從薑科植物蓬莪朮、溫鬱金、廣西莪朮中提取的揮髮油,其主要成分為多種倍半萜類,含有莪朮醇、莪朮酮、莪朮雙酮、β-谷甾醇等20多種成分. ------ 睇咁多都唔知係乜東東, 總之, 主要有一隻叫"蓬莪朮"的成份, 所以叫莪术油。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

噤犀利,怪吾之得我同事

大宅

莪术油。
係印尼出品, 如果要買記得睇清楚要'印度尼西亞'出品.
吾好要'星加玻'架.差d架

我工人今次放假. 我都叫佢幫我買1打返來.

大宅

咁係邊度先買到'印度尼西亞'出品??
一般藥房有嗎???
尋日買左支星洲出既, 係用木塞做蓋, 打極都打唔開, 最後木塞都爛埋, 成支要報銷

WindyTan 寫道:
莪术油。
係印尼出品, 如果要買記得睇清楚要'印度尼西亞'出品.
吾好要'星加玻'架.差d架

我工人今次放假. 我都叫佢幫我買1打返來.

大宅

我係屈人寺見到, 但要成$3X. 好貴.
一般應該 $1X. 就得

首頁

尾頁

跳至